Nők az IT-ban

Régóta gondolkodom, honnan foghatnám meg ezt az élményt, amit a WITSEC-be kapcsolódás jelent. 

Mostanra azt hiszem, két irányból tudnám megfogni.

Egyedülálló életút, képességek és a nőiesség, ami mindent átitat.

Sokáig gondolkodtam a saját helyemen is a szervezeten belül.

Hiszen kívülről úgy tűnt, itt mindenki vérprofi. Ez igaz is, de nem úgy, ahogy én kezdetben gondoltam.

A WITSEC szakmai napon azonban lehullott a lepel. A lányok egy beszélgetősarok keretében saját szakmai útjukról beszéltek. Olyan utakról, amik tele voltak bizonytalansággal, elbátortalanodással, meg nem értettséggel, kitartással, rengeteg küzdelemmel és munkával. Emellett pedig a legtöbben a munkájukba vitt női alaptulajdonságok kamatoztatásáról meséltek. Egyszerre magamra ismertem.

A lányoktól nem megszokott, hogy műszaki dolgok iránti affinitást mutassanak. Pláne nem szokványos, hogy egy profi, férfiértékek mentén kialakított munkahelyi közegbe vágatlanul és cenzúra nélkül bevigyék a nőiességüket is. (Itt szeretném megjegyezni, hogy minden tiszteletem a férfiaké, a fenti megállapítás szükségszerű és objektív.) Még ennél is kevésbé elterjedt, hogy egy nő a szakmaisága mellett saját női útjába is legalább annyi energiát fektessen – jelentsen ez számára bármit, akár anyaságot, akár mentori felelősséget, csapatépítést, stb.

Ez a szervezet rengeteget tesz a magas színvonalú, felelős és tisztességes munkavégzés elvei népszerűsítése érdekében és a tehetséggondozásért is. Mégis számomra a legfontosabb küldetése megmutatni a hozzám hasonló, adott esetben nálam fiatalabb nőknek, hogy nincsenek egyedül.

Nem vagy egyedül, ha van benned vezetési képesség. Nem vagy egyedül és nincsen veled semmi baj, ha több dologhoz is kiemelkedő tehetséged van. Nem vagy egyedül, ha az álmaid nem csak a szakmai ambíciókról szólnak. Ne add fel és ne érezd magad kakukktojásnak, ha nem találod a helyed a klasszikus, vagy elnőiesedett szakmákban és a bevett, férfi világra szabott és kialakított munkahelyeken!

Sokan vagyunk! Egyebek mellett pedig mindennel, amit teszünk, az a vágyunk, hogy mindenki száz százalékig megélhesse azt, aki ő. Mind szakmai, mind magánéleti téren. Mi magunk nem ültünk és nem ülünk fel annak a közhelynek, mely szerint nem lehet a női szerepeket és a szakmaiságot együtt megélni. Ezek igenis szoros kölcsönhatásban vannak egymással, egymást erősítik, és igenis sok profi közösség van, amelynek szüksége van mindarra, ami Te nem csak a szakmában, de nőként is vagy!

Jó érzés közéjük tartozni. Emlékeztetve lenni arra, amikor nehéz és sok a teher, hogy a világnak mind nőként, mind szakmailag szüksége van ránk.

 A szerző azon a bizonyos kerekasztalon

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer