Boldog szülinapot WWW!

Sir Tim Berners-Lee gondolatait magunkénak is tudva osztjuk meg veletek az alábbi gondolatokat, amelyet a WWW megalkotója osztott meg a nagyvilággal a WWW 29.-ig „születésnapja” alkalmából

 

2018.03.12.-én a WWW 29 éves lett. Ez az év egy mérföldkő a web történetében, ugyanis első ízben lépjük át azt a pontot, amikor az emberiség több, mint felel csatlakozik az internethez.

Akkor, amikor ezt az izgalmas hírt osztom meg az emberekkel, két nyugtalanító kérdés is foglalkoztat:

  • 1.     Hogyan kapcsoljuk a világ másik felét az internethez?
  • 2.     Vajon a világ másik fele szeretne-e csatlakozni a napjaink internetéhez?

A napjainak internetét fenyegető tényezők valósak és sokfélék a félretájékoztatástól a megkérdőjelezhető politikai hirdetéseken át egészen a személyes adatok feletti kontrollunk elvesztéséig. De elkötelezett vagyok abban, hogy mindenkit meggyőzzek arról, hogy a web ingyenes, nyitott és egy kreatív tér mindenki számára.

Ez a vízió csak akkor válik valósággá, ha mindenki online kapcsolattal rendelkezik majd és biztosítjuk, hogy a web az emberiséget szolgálja. Azért hoztam létre a WEB Foundation alapítványt, hogy harcoljak a web jövőjéért.

Szüntessük meg a digitális szakadékot!

Az internet-hozzáféréssel rendelkező, és nem rendelkező emberek közötti szakadék tovább mélyíti a már létező egyenlőtlenségeket, amelyek egy komoly globális fenyegetést vetít előre.

Nem meglepő, hogy ha valaki nő, szegény, vidéki, vagy alacsony jövedelmű térségben él, vagy ezek bármely kombinációja jellemző rá, akkor sokkal valószínűbb, hogy nem rendelkezik internetkapcsolattal. Off-line-nak lenni annyit jelent, mint kirekesztettnek lenni olyan lehetőségekből, mint tanulás és megélhetés, értékes szolgáltatások igénybevétele vagy demokratikus vitában való részvétel lehetősége. Ha nem fektetünk nagy erőket abba, hogy ezt a szakadékot megszűntessük, a maradék milliárd ember nem kap esélyt 2042 előtt arra, hogy a webhez csatlakozzon. Ez azt jelenti, hogy egy teljes generáció lemarad erről a lehetőségről!

Az ENSZ 2016-ban az internet elérést alapvető emberi jogként definiálta a tiszta víz, az elektromosság, a fedezék és a táplálék mellett! Ameddig az internetelérés nem lesz mindenki számára megfizethető, addig millióktól lesz megtagadva ez az alapvető jog. A cél máris meghatározott: az ENSZ mostanában fogadta el a „Szövetség a Megfizethető Internetért” amelyben a megfizethetőség küszöbértékét 1 GB mobil adatforgalom esetén kevesebb mint az átlagos havi jövedelem 2%- ában állapította meg! A valóság az, hogy ettől a céltól ma még nagyon távol vagyunk, ugyanis néhány országban az 1 GB mobil adatforgalom az átlagos havi bevétel 20%-nál is több!

Mit tehetünk azért, hogy ezt a célt elérjük? Támogatnunk kell azokat a stratégiákat és üzleti modelleket, amelyek a világ legszegényebb térségeiben olyan nyilvános internet-hozzáférési megoldásokat kezdeményeznek, mint a közösségi hálózatok és a publikus WiFi. Erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy a lányok és nők megbízható, biztonságos internetkapcsolathoz és digitális készségfejlesztő tréningekhez jussanak.

Állítsuk a webet az emberiség szolgálatába!

Ma nem azzal az internethálózattal találkozunk, amelyet évekkel ezelőtt kialakítottak. Ami egykor a blogok és weboldalak gazdag választékát jelentette, az mára néhány domináns platform erőteljes befolyása alá koncentrálódikEz a hatalomkoncentráció egy új kapuőrség kialakulását is jelenti, amely lehetővé teszi, hogy egy maroknyi platform ellenőrizze, hogy mely ötlet és vélemény látható és osztható meg.

Ezek a domináns platformok képesek a pozíciójukból eredően önmagukba záródni azáltal, hogy a versenytársaknak akadályokat állítanak. Megnyerik maguknak az induló kihívókat, felvásárolják az új innovációkat és bérlik az iparág legkiválóbb tehetségeit. Ehhez még hozzáadódik az a versenyelőny, amely a birtokukban lévő felhasználói adatokból adódik, így az jósolható, hogy a következő 20 év kevésbé lesz innovatív, mint az előző.

Ráadásul az a tény, hogy a hatalom néhány vállalat kezében koncentrálódik, lehetővé tette a web fokozatos „fegyveresítését”. Az elmúlt években láttunk már: különböző összeesküvés elméleti trendeket a közösségi média platformokon, hamis Twitter és Facebook fiókokat, amelyek társadalmi feszültségeket generálnak, külső szereplők beavatkozását a választásokba és hogy a bűnözők ellopják a személyes adatokat.

A válaszokat keresve megvizsgáltuk a platformokat. A vállalatok tudatában vannak a problémáknak, és erőfeszítéseket tesznek ezek megoldására - minden olyan változtatással, amely több millió embert érint. A döntések meghozatalának felelőssége - és néha terhe - viszont azokra a vállalatokra hárul, amelyek sokkal inkább a profit maximalizálására, mint a társadalmi „összjó” maximalizálása jöttek létre.

Több hangot, a web jövőjét érintő vitába!

A webes jövő nem csak azokról szól, akik online vannak, hanem azokról is, akik még nem csatlakoztak. A mai hatalmas digitális gazdaság olyan erős szabványokat követel meg, amelyek egyensúlyban vannak mind a vállalatok, mind az online polgárok érdekeivel. Ez azt jelenti, hogy gondolkodunk arról, hogy összehangoljuk a technológiai szektor ösztönzőit a felhasználók és a társadalom széles körű ösztönzőivel, és konzultálunk a társadalom sokszínű képviselőivel.

Jelenleg két mítosz korlátozza eme kollektív képzeletünket: az egyik mítosz szerint a reklám az egyetlen lehetséges üzleti modell az online cégek számára; a másik mítosz, hogy túl késő van ahhoz, hogy a platformok működési logikáját megváltoztassák. Kicsit kreatívabbaknak kell lennünk mindkét ponton!

Míg a webes problémák összetettek és nagyok, azt hiszem, hibaként kellene ezeket látnunk: a létező kódokkal és szoftverekkel kapcsolatos hibákat az emberek vétették - és azokat emberek tudják kijavítani. Hozzunk létre új ösztönző csomagot, és ez maga után vonja a kódok változását is! Képesek vagyunk olyan webet tervezni, amely kreatív és támogató környezetet teremt.

Ma mindenkit arra szeretnék buzdítani, hogy nagyobb ambícióval álljon a web mellé. Azt akarom, hogy az internet reményeinket és álmainkat tükrözze, nem azt, hogy a félelmeinket felnagyítsa, a megosztottságunkat elmélyítse.

Egyszer John Perry Barlow, a késői internetes aktivista azt mondta: "a jövő feltalálásának egy jó módja annak megjóslása." Talán utópisztikusnak tűnhet ez a gondolat, lehet, hogy elérhetetlen az elmúlt két év visszaesése után, de azt akarom, hogy képzeljük el ezt a jövőt és építsük meg!

Gyűjtsük hát össze a legfényesebb elméket az üzleti élet, a technológia, a kormány, a civil társadalom, a művészetek és az egyetemek berkeiből, hogy megbirkózzunk a web jövőjének veszélyével. A Webes Alapítványnál készek vagyunk arra, hogy részt vegyünk ebben a küldetésben, és építsük meg azt a webet, amelyet mindannyian szeretnénk. Dolgozzunk hát együtt, hogy ez valóra váljon!

Forrás: Sir Tim Berners-Lee: https://webfoundation.org/2018/03/web-birthday-29/

Tolmácsolta: Pamuláné Dr. Borbély Éva

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer